ЯК НАВЧИТИСЯ РОЗБИРАТИСЯ У ВИНІ


Полюбляєте вино та геть в ньому не розбираєтесь? Тоді ця стаття для Вас!

Інструкція:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як приготувати варення з ожини
  1. По типах усі виноградні вина діляться, згідно прийнятої у Франції, загальноєвропейській класифікації. Згідно з нею вина розділяють на дві базові групи: ігристі(що містять розчинений вуглекислий газ, що утворюється в вині при природному бродінні і не видалений спеціально) і тихі(що не містять вуглекислого газу). Група тихих вин розпадається ще на три підгрупи: натуральні, лікерні і ароматизовані. Натуральні тихі вина – це найпростіші вина, які виходять природним чином : бродінням виноградного соку за допомогою дріжджів, які перетворюють цукор на спирт. Міцність тихих вин коливається від 8 до 15 градусів. Усі столові вина відносяться до цього типу. На базі тихих натуральних роблять лікерні(кріплені) і ароматизовані вина. Міцність лікерних – 15-20 градусів. Досягають цього шляхом додавання в тихе натуральне вино крепкоалкогольных напоїв, частіше за усе бренді. До лікерних вин відносяться мадера, хереси, портвейни, марсала. Ароматизовані вина отримують додаванням в тихі натуральні спецій, трав і прянощів і трошки виноградного спирту. Найзнаменитіші ароматизовані вина -вермути. Найвідоміше ігристе вино – шампанське.
  2. Кожне вино має свій стиль, під яким мають на увазі дві речі : колір вина(біле, рожеве, червоне) і міра його солодкості(сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке).Біле вино можна отримати з винограду будь-якого сорту. Головне – це спосіб його обробки. При обробці білого вина віджатий сік винограду відразу проціджувається і бродить без мезги(шкірки). Колір білого вина варіюється від коньячного до ясно-солом’яного.Вино з червонястим відтінком називається червоним. Колір його коливається від густо-рубінового до блідо-яскраво-червоного. Роблять червоні вина з червоних сортів винограду, а віджатий сік бродить разом з шкіркою.Трояндові вина роблять з червоного винограду “по-білому”. Сусло бродить разом з мезгою всього декілька годин, потім мезгу видаляють. Кольори трояндових вин варіюють від блідо-червоного до рожевувато-блідого.Більшість натуральних вин – сухі. Увесь цукор, що міститься в них, “насухо” виброджується в спирт. Є натуральні напівсолодкі або напівсухі вина, в яких цукор залишається, – через природні особливості сорту винограду. Але, на жаль, такі вина дуже рідкісні і дорогі. Більшість напівсухих і напівсолодких вин приготовані із застосуванням штучного пригальмовування бродіння.
  3. По складу Європа ділить вина на купажні(з суміші різних сортів винограду) і сепажні(сортові, виготовлені з одного сорту винограду). Якщо вино назвали по сорту винограду, наприклад каберне або мерло, значить, воно сортове, або сепажне. Купуючи сепажне вино, знаєш приблизно, чого від нього чекати, виходячи з характеристик сорту винограду. При цьому потрібно мати на увазі, що зовсім не з кожного сорту винограду виходить гармонійне вино.Цікаво, що з суміші грубуватих, дисгармонійних вин може вийти дивовижний запашний продукт, з прекрасним смаком. На етикетці із зворотного боку пляшки можна прочитати, які сорти винограду використані для складання купажа.
  4. По витримці вина діляться на молоді і витримані. Початком терміну витримки прийнято вважати 1 січня року, що йде за збором урожаю. Молоді вина продають до цієї дати. Ординарні(про вина без витримки) реалізують з 1 січня року, що йде за урожаєм. Витримані – це ті вина, які витримують не менше півроку. Вина, зроблені з першокласного винограду і витримані у бочках не менше 18 місяців, називають марочними. Кращі зразки таких вин потрапляють в категорію колекційних, яким потрібна додаткова витримка не менше трьох років.Ця класифікація не зовсім досконала, оскільки до вин без витримки можуть бути зараховані і низькосортні, рядові вина, і висококласні, просто не потребуючі довгої витримки.
  5. По тій же європейській класифікації вина підрозділяються за місцем походження. Купуючи пляшку вина в магазині, уважно вивчите етикетку.Якщо місце походження вина не вказане – це вино нижчої якості, яка, за європейськими стандартами, називається столовим вином. Для нас це звичайне натуральне вино. Для жителів Європи це синонім низькосортної, дешевої браги, пляшка якого коштує не більше за один – два долара.Коли місце походження вказується на етикетці(місцеві вина), то це означає, що якість такого вина набагато вища, ніж столового. Адже, вказуючи місце походження свого напою на етикетці, виробник повинен мати ліцензію, яка підтверджує відповідність його вина стандартним параметрам для цього регіону. Якщо на етикетці позначено місце походження вина, яке ще і дає уявлення про тип напою, – це означає, що перед вами вино гарантоване найвищої якості. Для привласнення такої категорії, вино має бути виготовлене з суворо певних сортів винограду, відповідно до нормативів його вирощування, прийнятих для конкретної місцевості. Такі вина мають оригінальний букет і специфічний смак, характерний тільки для вказаної в назві напою місцевості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.